Stop de zorg-klaagzangen en luister! Een uitnodiging....

Ik heb me gestort op alles wat zich met de zorg bezighoudt op internet. Het stikt van de nieuwsbrieven, discussieplatforms, websites, hyvespagina's, blogs en noem maar op.
Wat me opvalt is dat bijna iedereen vindt dat het beter kan. Wat ook opvalt is dat het vooral zorgvragers en adviseurs/coaches/trainers zijn die van zich laten horen. Enkele werkers uit het veld durven het aan hun mond te roeren. Bestuurders en managers zie je in de discussies nauwelijks.
Prachtig zoveel betrokkenheid zou je zeggen, gewoon goed luisteren naar wat er gezegd wordt en je weet hoe het moet.
Maar waarom werkt het niet zo?
Misschien is het te complex, snappen gewone mensen het helaas niet, of is ieder te zeer gefocussed op het eigen belang?

Veel praten, maar niet gehoord worden
Wat me ook opvalt is het verschil in hoe er gecommuniceerd wordt. Patienten en mantelzorgers geven vooral veel schrijnende voorbeelden van hoe het fout gaat. Werkers uit het veld geven aan dat ze wel van goede wil zijn, maar dat het ze niet gemakkelijk wordt gemaakt. De categorie betrokken buitenstaanders (coaches etc.) ziet allerlei mogelijkheden maar krijgt maar moeilijk een poot aan de grond in de wereld van de zorg. Een enkele bestuurder die zich laat horen toont wel zijn zorg, maar denkt vooral aan de centjes en verdedigt de veste. Ieder spreekt dus vanuit zijn/haar eigen perspectief en vind dat de ander niet goed luistert.

Uitnodiging aan alle partijen
Wat lijkt het me mooi als enkele zorgvragers, mantelzorgers, medewerkers, artsen en managers elkaar eens zouden ontmoeten en gewoon eens met OPEN heart & mind met elkaar in gesprek gaat over hun betrokkenheid bij de gezondheidszorg en wat ze graag anders zouden zien. Over wat ze daaraan zelf zouden kunnen en willen doen, en hoe de anderen daarbij kunnen helpen.
Ik verheug me erop gastvrouw te mogen zijn voor een dergelijk gesprek. Misschien zelfs wel een serie van dergelijke gesprekken.
En... vanaf nu ga ik kijken wie er mee willen doen. Heb je suggesties?

Reacties

  1. Helemaal met je eens Cora. Ik sta elke keer weer te kijken hoeveel verbeterpunten worden aangedragen en hoe weinig daadwerkelijk veranderd wordt. En waar dat aan ligt..? Zoals je al beschrijft, het is een complex geheel en ik denk dat je een goede opmerking maakt dat er vooral weinig naar elkaar geluisterd wordt!

    Ik ben benieuwd wat gaat voortkomen uit dit initiatief!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten