Geluk

Zie me daar zitten... klein en nietig onder de wensboom.
Even later wist ik weer waar het voor mij om gaat: GELUK
En zo werd 'Geluk in het Groen' geboren. Je gaat er nog meer van horen. Maar eerst vertel ik hoe ik hier kwam.

Natuur als hulpbron
Jaren geleden volgde ik een opleiding ' Hypnotherapie'. Twee jaar lang zeer intensief aan de gang met het leren van allerlei methoden om mensen te helpen gelukkiger te zijn met hun leven. Zo noem ik dat nu. Hoe de natuur mensen kan helpen een (nieuwe) weg te vinden in hun leven was daar onderdeel van. Ik heb er alleen voor mezelf al heel veel aan gehad, en nog steeds. Voor mij heeft het zijn werking al lang bewezen. Maar toch kun je het nodig hebben om er even weer aan te worden herinnerd hoe goed de natuur je kan helpen. Dat overkwam me op 19 mei in Vierhouten.

De maanden ervoor heb ik al wel weer gevonden hoe belangrijk het voor mij is om gedachtenloos het gras te maaien, mijn klinkerpaadje te ontdoen van onkruid en het zwanenpaar elk jaar weer opnieuw hun nest bij ons in de sloot te zien bouwen. Mijn prille lidmaatschap van de Beroepsvereniging voor Groene Zorg (BVGZ) hielp ook enorm omdat het me weer in contact bracht met gelijkgestemden. Een wereld waar ik door mijn gerichtheid op alles rondom (mantel)zorg even van verwijderd was geraakt.

 ... opeens plopt daar het woord 'geluk' in mij op
Mijn honger naar Groen, bracht mij deze zaterdag in mei weer bij Peter Krijger van het Atma Instituut waar ik kennismaakte met de krachtige werking van de natuur. Peter heeft het model van de Wensboom ontwikkeld en gaf deze dag een gratis kennismakingsworkshop met die boom in levende lijve. Met zo'n 20 mensen liepen we in stilte door het bos bij Vierhouten. Aangekomen bij een grote zandvlakte stond daar een enorme boom. De wensboom. In tweetallen gingen we op zoek naar een diepe wens in onszelf. Wat ons aantrok in de buurt van die boom gaf daartoe input.
Ik dacht dat ik dat voor mezelf wel zo'n beetje wist... iets met mensen helpen om de helende werking van de natuur voor zichzelf te ontdekken. Maar dat bleek het niet helemaal te zijn.
​Opeens plopte daar het woord 'geluk' in mij op. Ik als inspirator voor een gelukkig leven.....

Tja, hoe had ik dat woord GELUK uit het oog kunnen verliezen? In november vorig jaar presenteerde ik mezelf nog gekscherend als 'Miss Luck'. toen ik in de jury plaatsnam van de Award voor Briljante Mislukkingen bij het ministerie van VWS.  Ik begon mijn presentatie toen met de woorden: " Ik ben een briljante mislukking" . 

Foto
De grap is dat dat klopt. Want een briljante mislukking is eigenlijk iets wat onvoorzien verloopt maar waar iets onverwachts positiefs uit voorkomt. En eigenlijk is dat de manier waarop ik door het leven ga. In alle shit en ergernis die er op mijn pad komt probeer ik te zien wat het me te vertellen heeft, wat het me oplevert. Daar kom ik onder andere achter als ik onkruid aan het wieden ben in mijn tuin.

Nog veel meer geluk...
Jaren eerder wilde ik al eens op onderzoek naar een economische herwaardering van 'geluk' naar Bhutan, vanwege het Bruto Nationaal Geluk wat men daar als maatstaf voor de economie ontwikkelde.
Zo rond mijn 40e was ik heel erg bezig te onderzoeken wat maakt dat de ene mens gelukkig is en de ander verzuurt. En natuurlijk wilde ik weten wat ik er aan zou kunnen bijdragen dat meer mensen gelukkig zouden zijn. Ik kwam tot het inzicht dat mensen die het licht zien, of de geest krijgen, hoe je het maar noemt, gelukkiger zijn omdat ze op een andere manier met tegenslagen in hun leven omgaan. Vervolgens ontdekte ik dat je nooit kunt weten waardoor mensen opeens het licht gaan zien, maar dat ervaringsverhalen mensen zodanig kunnen raken dat ze hun eigen situatie opeens met andere ogen gaan bekijken. En zo zag ik het als waardevol om mijn ervaringen te delen.

Wat ik doe gaat dus niet om mij..... ik wil meer GELUK door mensen te raken met ervaringsverhalen.
Ervaringen in het groen. Omdat groen mij gelukkig maakt. Ik was het me, verblind geraakt in een wereld van systemen, even niet meer bewust ......

Voor wie mij wil volgen over Geluk in het Groen... ik heb al een Facebookpagina en een Instagramaccountonder die naam gestart. Een website is in wording.
​Tot ziens!

Reacties