Hoe red ik 'schapen' die het water aan de lippen staat?

Vannacht droomde ik van 'schapen' die dreigden te verdrinken. Aan mij was het om ze te redden. Maar wie zijn die schapen en hoe kan ik ze redden?

De droom
Ik was op een boerderij en het was een rotzooitje. Allemaal landbouwvoertuigen die het niet meer deden. Ik kwam daar en ging met mijn voertuig dwars door die chaos heen. Ik kwam bij een landje met schapen. Het stukje land was aan alle kanten afgebakend door een dijkje. Tot mijn verbazing stonden de schapen met de poten in het water, maar ik dacht dat dat zo hoorde en schonk er niet zoveel aandacht aan. Toen ik een paar uur later terugkwam, stond het water al zo hoog dat alleen hun schouders en hoofd nog boven het water uit kwamen. Sommigen stonden echt zo met hun hoofd omhoog naar lucht te happen. Ze stonden daar maar.
Ik wilde de schapen redden door de dijkjes door te steken zodat het water weg zou lopen. Maar mij werd duidelijk dat dat niet de bedoeling was. Maar wat wél?  Daar stopte mijn droom.

Wat kan ik doen?
De droom houdt me al de hele ochtend bezig. Ik vraag me af: 'Wie zijn die schapen, waarom mag ik die dijk niet doorsteken en wat kan ik wel doen?'.
Ik weet eigenlijk meteen al dat die schapen andere mantelzorgers zijn. Het water staat voor hun gevoelens van machteloosheid. Het staat hen tot aan de lippen. Al stofzuigend gaan er verschillende reddingsmogelijkheden door me heen.
Ik kan ze stuk voor stuk op het droge tillen, maar dat zal niet snel genoeg gaan om ze allemaal te redden. Wie kies ik dan het eerst? Nee, dat is het niet. Dan overweeg ik of ik andere mensen kan mobiliseren om te helpen. Maar ook dat valt af wegens tijdgebrek. De schapen elkaar laten helpen blijkt ook geen optie. Ondertussen staan ze daar maar, hulpeloos om zich heen kijkend.

Onvermoede krachten
Dan opeens krijg ik een ingeving. De schapen blijken te kunnen zwemmen, alleen weten ze dat zelf nog niet.
Aan mij is het om enkele schapen te laten ervaren dat ze kunnen zwemmen door het voor te doen, de rest zal dan vanzelf wel volgen. Ik word er helemaal blij van.

Waar staat nu dat zwemmen voor?
Voor mij staat bewust worden dat je kan zwemmen in een situatie waarin je dreigt te verdrinken, voor het kunnen overleven in veranderende omstandigheden. Het erop vertrouwen dat je meer kan dan je denkt als je maar niet afwacht tot een ander je komt redden. Het is de kunst te vertrouwen op eigen, soms nog onbekende vermogens, op je eigen kracht.


Reacties

  1. Lieve Cora, ik kan me bij jouw verhaal heel goed voorstellen hoe jij daar al stofzuigend denkt en denkt en denkt... en dan uitkomt bij dit hele mooie voorbeeld van 'iemand leren vissen ipv hem iedere dag een gebakken vis voor te zetten om zijn honger te stillen'. Heel mooi, heel beeldend en daardoor een voor velen begrijpbaar verhaal. Respect!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten