Geluk in het groen

De dag voor kerst toverden mijn dochter en ik onze slaapkamer om. Sinds kerstavond slapen Wim en ik in het bos. Althans dat dromen we.
Foto
Het belang van groen
2018 was voor mij het jaar van de herontdekking van de betekenis van ‘groen’ in mijn leven.
Ik wist het natuurlijk wel, maar was het een beetje kwijtgeraakt door mijn aandacht voor alles wat met (mantel)zorg te maken had.
In januari kwam ik bij toeval in het bestuur van de Beroepsvereniging voor groene zorg (BVGZ). Toevallig omdat ik er nog maar net lid van was en me er na één bijeenkomst met leden zo thuis voelde dat ik een oproep om mee te doen niet kon weerstaan. 'Ja' zeggen zonder dat ik precies weet waar ik aan begin, is wel een beetje een kenmerkende eigenschap van me.

Wat groene zorg is? Voor mij is het gebruik maken van de helende werking van ‘groen’. Een groene omgeving, natuur, water, planten in je huis of in de straat. Dit jaar kwam er de infographic zoals hiernaast afgebeeld, waar de invloed van natuur op verschillende aspecten van gezondheid heel eenvoudig is weergegeven.
Achteraf zie ik hoe ik eigenlijk al heel lang goed gedij in het groen. Of eigenlijk… groen opzoek op momenten dat ik me wat minder vitaal en gelukkig voel. Bij het grasmaaien of het onkruid verwijderend uit het tuinpad, ziet de wereld er vaak vele malen eenvoudiger uit. Oplossingen voor problemen komen spontaan naar boven.
​Als kind was ik altijd al te vinden bij mijn vader in de groentetuin. Ik mocht er mijn eigen boontjes plukken om ze te doppen. Het heeft me geholpen in het leven. Zelfredzaamheid en eigen regie dragen bij aan geluk. 

Foto
Aandacht voor gezondheid in plaats van gebrek
In 2018 ben ik nog meer de betrekkelijkheid van de zorgsector gaan zien. Om goed voor jezelf te zorgen heb je niet altijd persé een dokter nodig. Goed luisteren naar je eigen lijf is minstens zo belangrijk. Ik ben dit jaar wekelijks gaan wandelen met een groepje buurvrouwen. Zelfs als ik eigenlijk liever op de bank blijf zitten ga ik toch, omdat de anderen ook gaan. Vol energie kom ik na anderhalf uur weer thuis.
Het verdienmodel van de zorgsector is de aandacht voor ziekte, aan gezondheid valt weinig te verdienen.  Op die manier kijk ik met enige argwaan naar wat artsen ons voorhouden. Ik ben meer van de preventie dan van de pillen. Buitenlucht en groen doen wonderen. Ik raak er steeds meer van overtuigd.

Wat komt er na (mantel)zorg?
Al jaren maak ik schilderijen. Ik begin met abstracte vormen. Vierkanten, cirkels, lijnen. Er ontstaat vanzelf iets. Altijd komt het moment dat ik aandrang krijg om er blaadjes in te tekenen. Groene blaadjes. Op een goed moment vond ik dat zo banaal, dat ik het probeerde tegen te houden. Ik mocht van mezelf geen blaadjes meer schilderen. Toen ik mezelf na enige tijd toestond om toch weer blaadjes te schilderen werd ik daar heel blij van. Nu snap ik waarom. Ik heb een natuurlijke behoefte aan ‘groen’.
Dit voorjaar probeerde ik al schilderend meer zicht te krijgen op waar ik me mee zou gaan bezighouden als dat niet meer de (mantel)zorg is. Zo ontstond dit schilderij. Ik vind het niet mooi maar wel veelzeggend. Het witte vierkantje aan de horizon trok steeds weer mijn aandacht; ik wist niet wat het was. Maanden later kon ik het benoemen… het is ‘geluk’.

En zo kwam ik op het thema: ’Geluk in het groen’.
De vorm waarin ik er mee aan de gang ga ontwikkelt zich. Ik zeg er ‘ja’ tegen zonder precies te weten waar ik aan begin. Het komt wel, al schrijvend, verhalend, schilderend, fotograferend of misschien wel wandelend.
Ik blijf dromen, want mijn dromen wijzen me de weg.... ook in het bos.

Ik wens ook jou in 2019 veel geluk in het groen!


Reacties